Łosoś pieczony w zielonym pesto

 

178736 580

Łosoś pieczony w zielonym pesto (2 porcje)

Łosoś dzwonko (lub filet) po ok 200 g

 

Pesto bazyliowe

Bazylia ok. 1/2 pęczka

Czosnek ok 1-2 ząbki

Oliwa z oliwek - 2 łyżki

Nasiona słonecznik ok.2-3 łyżeczki

Sól, pieprz do smaku

 

 

Sos pesto:

     Bazylię oraz czosnek drobno posiekać i dodać do oliwy z oliwek (można wszystko razem zmiksować). Dokładnie wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem wedle preferencji smakowych. Można, ale nie trzeba dodać prażony słonecznik, lub prażone orzeszki piniowe, które należy zmieszać z sosem (1/2 ilości), pozostałą częścią należy posypać potrawę po upieczeniu.

Pieczony łosoś w zielonym pesto:

     Łososia nasmarować sosem pesto (najlepiej zostawić w lodówce na ok. 30 minut), następnie zawinąć łososia w folię aluminiową, tak aby łatwo można było odwinąć górną część foli (na górnej części ryby delikatnie zwiększyć ilość gęstego pesto). Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 15 minut w temp. 200 0C. Następnie odwinąć folię z wierzchu i zapiec ok 5 minut w tej samej temperaturze.