Pstrąg pieczony z tymiankiem w migdałach

 

pstrąg

Pstrąg pieczony z tymiankiem w migdałach
(2 porcje)

Filet z pstrąga ze skórą (bez ości) każdy po ok 200g

Pół pęczka świeżego tymianku

Paczka płatków migdałowych

Jajko kurze

Sok z 1/2 cytryny

Sól, oraz pieprz do smaku

 

 

Pstrąg pieczony z tymiankiem w migdałach:

         Filet z pstrąga (ze skórą, bez ości) skropić sokiem z cytryny, oraz posypać solą, pieprzem i siekanym tymiankiem. Następnie pozostawić na 10 minut w lodówce. Po tym czasie filet zanurzyć w roztrzepanym jajku, a następnie w płatkach migdałowych z obu stron przyciskając ręką by przykryły one całą powierzchnie ryby i ściśle przylegały. Ułożyć na papierze do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika (ok. 200o C) na ok 15 minut.