Tajski kurczak w zielonym curry

kurczak w zielonym curryTajski kurczak w zielonym curry (3 porcje)

Pierś z kurczaka - 400 g   

Groszek cukrowy / ew. fasolka szparagowa - 1 opakowanie 400 g

Mleko kokosowe light - 1 puszka 400 ml

Zielona pasta curry - 1 płaska łyżka

Świeży imbir - 2-3 cm 

Trawa cytrynowa - 2 pałki

Sos rybny - 3 łyżki

Limonka - 1 sztuka 

Liście limonki - 3 liście

Cukier trzcinowy - 2 łyżeczki

Kolendra świeża - 1 pęczek

Bazylia świeża - 1 pęczek

Tajska Bazylia - 1 pęczek

Czosnek - 2 ząbki 

Olej rzepakowy - 1 łyżka

Tajski kurczak w zielonym curry:

            Pierś z kurczaka kroimy po skosie na cienkie plastry, a następnie smażymy na odrobinie oleju. Odkładamy je na bok,  na patelni zaś rozgrzwamy odrobinę oleju i podsmażamy na nim pastę curry (ok 30 sekund) i wlewamy mleko kokosowe. Do gotującego się płynu wrzucamy fasolkę szparagową, rozgniecioną trawę cytrynową (tak aby można ją potem wyjąć), starty na tarce imbir, czosnek, oraz startą skórkę limonki (jeśli mamy to wrzucamy również liście limonki kaffiri). Wszystko ma się gotować, aż fasolka będzie miękka. Wówczas wyjmujemy trawę cytrynową i liście limonki, wrzucamy kurczaka, wlewamy sos rybny i wsypujemy odrobinę cukru. Wszystko zagotowujemy i zdejmujemy po chwili z palnika. Siekamy połowę kolendry, bazylii tajskiej i bazylii. Wrzucamy zieleninę do garnka i mieszamy, a pozostąłą połową posypujemy potrawę już na talerzu. Najlepiej podawać w miseczce lub głębokim talerz. Konsystencja powinna być lekko płynna. Najlepiej podawać z ryżem w osobnym naczyniu. Smacznego!