Cukinia faszerowana

 

Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana (2 porcje)

Składniki:

Cukinia - 1 sztuka (ok 200 g)

Mielone mięso wołowe - 200 g

Pomidory z puszki - 1 opakowanie

Cebula i marchewka - po 1 sztuce

Natka pietruszki i świeża bazylia - po 1 pęczku

Czosnek - 2 ząbki

Ser żółty - ok 30 g

Cukinia faszerowana:

         Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, po czym odłożyć na bok. Następnie usmażyć mielone mięso na łyżeczce oleju starając się rozbijać większe grudki mięsa. Dodać posiekany drobno czosnek, oraz przyprawy (sól, pieprz, papryka w proszku). Do usmażonego mięsa wrzucić zeszkloną cebulę oraz startą marchew (na dużych oczkach), następnie rozdrobnione pomidory z puszki . Wszystko razem wymieszać i gotować na małym ogniu ok 10 minut, co jakiś czas mieszając całość, aż do chwili gdy sos zgęstnieje. Gdy sos jest już gotowy należy dodać posiekaną świeżą bazylię oraz 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki. Sos należy doprawić do smaku. Cukinię umyć, przeciąć na pół, środek wydrążyć łyżeczką. Gotowym farszem napełnić cukinię. Posypać ją pozostałą częścią natki pietruszki, oraz odrobiną tartego sera. Włożyć do nagrzanego piekarnika (ok 180 C) i piec pod przykryciem z foli aluminiowej (nie musi być szczelnie) ok 20 min, a następnie ściągnąć folię i zapiec jeszcze chwilkę do momentu zrumienienia się żółtego sera.