Grilowany szaszłyk z łososia

 

szaszłyk z łososia

Grilowany szaszłyk z łososia (4 porcje)

Filet z łososia ok 500 g

Cukinia - 1 sztuka ok 200 g

Papryka czerwona i żółta - po 1 sztuce

Kminek rzymski - 3 łyżeczki

Kolendra (może być świeża) - 3 łyżeczki

Skórka z 1 cytryny

Olej rzepakowy lub oliwa - 3 łyżki

Grillowany szaszłyk z łososia:

Filety łososia opłukać i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami, oczyścić ze skóry i ości, pokroić w kostkę. W moździerzu rozetrzeć kmin rzymski i kolendrę, ale niekoniecznie na idealny proszek - mogą pozostać większe kawałki przypraw. Łososia natrzeć przyprawami oraz skórką cytrynową i pokroić w kostkę 2x2 cm. Cukinię i paprykę pokroić w kostkę (nie usuwać skóry z cukinii). Na metalowe lub drewniane szpatułki nadziewać naprzemiennie warzywa. Na koniec delikatnie zwilżyć olejem szaszłyki aby nie przywierały do grilla. Można jeszcze obsypać ulubioną przyprawą.