Makaron ze szparagami i łososiem

 

Makaron ze szparagami i łososiem

Makaron ze szparagami i łososiem (2 porcje)

Składniki: 

Wędzony łosoś / ew. świeży filet - ok 100 g

Szparagi zielone - 1/2 pęczka

Makaron pełnoziarnisty np. Tagliatelle - ok 200 g

Serek mascarpone - ok 150 g

Pomidorki koktajlowe - ok 8-10 sztuka (100 g)

Szalotka / ew. dymka - 2-3 sztuki (ok 50 g)

Sok z cytryny - 1-2 łyżki

Kapary - 1 łyżeczka

Oliwa z oliwek - 1 łyżka

Musztarda francuska - 1 łyżeczka

Makaron ze szparagami i łososiem:

Szparagi należy dokładnie umyć, następnie złapać jedną ręką przy końcu (tam gdzie szparag jest ucięty) drugą ręką zaś w okolicach środka i przełamać szparaga. Powinna ułamać się część zdrewniała, którą należy wyrzucić (ok 3-5 cm). Oczyszczone wcześniej szparagi należy sparzyć we wrzącej wodzie (ok 5 minut), a następnie w tej samej wodzie należy ugotować makaron najlepiej ardente. Szparagi pokroić w plastry (ok 2 cm), a szalotkę (ew. dymkę) w drobne plasterki. Na patelni podsmażyć na oliwie szalotkę, po chwili dorzucić kapary, oraz szparagi. Po ok 2 minutach dorzucić również pomidorki koktajlowe pokrojone w cząstki, sok z cytryny i musztardę. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Razem dusić ok 3-4 minut. Następnie należy dodać ser mascarpone, kawałki wędzonego łososia (może być też świeży łosoś wcześniej podsmażony) oraz makaron. Wszystko razem wymieszać i jest gotowe (już nie gotujemy). Smacznego!