Mule w pomidorach

 

Mule w pomidorach

Mule w Pomidorach (2 porcje)

Świeże mule -1 kg

Pomidory (z puszki) - 1 puszka

Dymka - 3 małe sztuki

Bazylia świeża - 1 pęczek

Natka pietruszki- 1 pęczek

Czosnek - 3 ząbki 

Oliwa z oliwek - 3 łyżki

Wino białe - 1 szklanka

Ostra papryka, sól - do smaku

Bagietka pełnoziarnista - 1 sztuka

 Mule w pomidorach:

Mule dokładnie umyć i wyszorować skorupy. Te które podczas mycia i szorowania nie zamkną się mimo lekkiego pukania należy wyrzucić. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, następnie wrzucić i delikatnie przesmażyć drobno posiekaną dymkę. Zalać białym winem, dodać drobno posiekany czosnek, oraz posiekane pomidory (najlepiej bez skóry) i razem dusić ok 10 minut. Następnie wrzucić do garnka mule, posiekany pęczek bazylii oraz natki pietruszki i razem dusić pod przykryciem ok 6-10 minut (w zależności od wielkości muszli). W trakcie gotowania potrząsnąć kilka razy rondlem i jeden raz zamieszać łyżką mule, aby równomiernie się gotowały. Zestawić z ognia i wyrzucić mule, które się nie otworzyły. Bagietkę pociąć na skośne plastry, a następnie posmarować zmiksowaną oliwą z oliwek, bazylią i czosnkiem. Wstawić na 5 minut do nagrzanego piekarnika, lub delikatnie zrumienić na patelni teflonowej. Mule podawać razem z grzankami. Smacznego!