Wołowina z patelni po meksykańsku


kurczak po meksykańsku

Wołowina z patelni po meksykańsku 

( 2 porcje)

Wołowina mielona - ok 200 g

Ryż – ok. 100 g

Czerwona papryka – 1 sztuka

Cebula dymka – 2 sztuki

Natka pietruszki – 1 pęczek

Bulion wołowy – ok 1 szklanka

Czosnek – 2 ząbki

Olej rzepakowy – 2 łyżki

Sól, pieprz, papryczki chilli, kurkuma – do smaku  

Wołowina z patelni po meksykańsku:

Dymkę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać jedną łyżkę oleju i zeszklić na niej cebulę, pod koniec dodać czosnek. Następnie dodać ryż, posiekane papryczki chilli, kurkumę i smażyć jeszcze ok 2 min. Wlewać bulion małymi porcjami często mieszając. Po wchłonięciu porcji bulionu dolewać następne, czynność powtarzać do miękkości ryżu. Paprykę pokroić w drobne kawałki, opłukać natkę pietruszki i ją posiekać, a oliwki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i smażyć na nim mielone  mięso wołowe ok. 5-7 min, przyprawić solą, pieprzem i posiekanymi papryczkami chilli (bez pestek). W trakcie smażenia rozbijać mięso łopatką, aby nie było grudek. Gotowy ryż włożyć do patelni z mięsem. Dodać pokrojoną paprykę, posiekane oliwki i dusić jakiś czas razem do miękkości warzyw.