Tymbaliki z sandacza

  

Składniki:

Bulion rybny (z łbów i mięsa ryb) Włoszczyzna - ok 500g
Żelatyna -1 opak.
Filet z sandacza - 300g
Natka pietruszki - 1 pęczek
Marchewka - 1-2 sztuki
Cytryna - do dekoracji


Wykonanie

Gotować około 1 godzinę bulion rybny z łbów, ości i mięsa ryb z włoszczyzną, liściem laurowym, zielem angielskim, czarnym pieprzem w ziarnach oraz przypaloną cebulą. Odcedzić wywar zachowując marchewkę. Aby bulion był bardziej klarowny można przecedzić przez szmatkę, lub klarować białkami z jaja. Do klarownego bulionu dolać mieszaninę żelatyny z niewielką ilością zimnej przegotowanej wody (wedle opakowania). W tym roztworze gotować filety z sandacza około 5-7 minut. Następnie wyjąć mięso i pokroić na małe kawałki. Do naczynia, w którym wystygnie galareta włożyć rybę i plastry marchewki. Zalać bulionem z żelatyną. Na wierzchu udekorować listkami natki pietruszki i ćwiartką cieniutkiego plastra cytryny.