Mus czekoladowy z pomarańczą i chili

 

Składniki:

Gorzka czekolada
50 ml mocnej kawy
4 jajka
Skórka pomarańczowa
Chilli (bez pestek)
Szczypta soli


Wykonanie

Połamaną na cząstki czekoladę zalać gorącą kawą. Podgrzać w kuchence mikrofalowej (lub w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą) i dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolity, gęsty sos czekoladowy. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do lekko przestudzonej masy czekoladowej dodać żółtka, posiekaną papryczkę chilli (odrobinę), oraz skórkę pomarańczową (ok 1 łyżeczkę, uzyskaną przez delikatne otarcie pomarańczy na drobne tarce) i energicznie wymieszać. Następnie partiami dodawać ubitą z białek pianę i delikatnie wymieszać, aż masa będzie jednolita.
Rozłożyć do pucharków/kieliszków i wstawić na minimum 2 godziny do lodówki.