Pieczony łosoś z sosem pomarańczowo-imbirowym




Składniki:

Ryba:
Filet z łososia ok 400 g
Kurkuma ok 1/2 łyżeczki
Ostra papryka w proszku
Olej roślinny ok 1 łyżki
Olej roślinny 1 łyżeczka

Sos:
Papryczka chilli
Imbir świeży ok 1-2 cm
Cebulka (szalotka) 1 sztuka
Kurkuma ok 1/2 łyżeczki
Soczysta pomarańcza 1 sztuka
Miód ok 1 łyżki
Mąka ziemniaczna ok 1/3 łyżeczki


Wykonanie

Pieczony łosoś:
Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Większy filet przekroić na 2 mniejsze części. Opłukać i dokładnie osuszyć, doprawić solą, natrzeć kurkumą i papryką, a następnie olejem. Położyć na blaszce lub w bretwance, a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 15-20 minut. Łososia po upieczeniu polać sosem pomarańczowo-imbirowym. Można również posypać prażonym sezamem.

Sos pomarańczowo-imbirowy:
Do rondelka wlać łyżeczkę oleju. Papryczkę chili pokroić na plasterki usuwając pestki. Imbir i cebulkę obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Papryczkę, imbir i cebulkę włożyć do rondelka i wszystko podsmażyć mieszając, przez około 1 minutę. Dodać kurkumę, wymieszać, po 10 sekundach wlać sok z pomarańczy i miodu, gotować przez 1 minutę. Łyżkę wody wymieszać z mąką ziemniaczaną, wlać do rondelka z sosem, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu odstawić z ognia.