Pasztet z soczewicy




Składniki:

Czerwona soczewica 1 szklanka
Kasza jaglana 1/3 szklanki
Marchew 1 sztuka
Cebula 1 sztuka
Oliwa z oliwek 2 łyżki
Curry, słodka papryka (do smaku)
Imbir świeży (do smaku)
Kminek (jeśli lubiany)
Płatki migdałowe 1 łyżka
Otręby owsiane ok 2 łyżki


Wykonanie

Kaszę jaglaną wypłukać, przelać wrzątkiem i ugotować w około 1,5 szkl. wody. Soczewicę wypłukać i ugotować w około 2 szklankach wody. Marchew obrać, pokroić w mniejsze kawałki i również ugotować. Cebulę w łupinie pokroić w ćwiartki i wraz z czosnkiem (w łupinie) upiec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 °C. (czosnek upiecze się wcześniej, należy uważać, aby nie piec go zbyt długo). Ugotowaną marchew wraz z upieczoną cebulą i czosnkiem zmiksować na drobne cząstki. Dodać do tego soczewicę i chwilę miksować (to nie ma być gładka masa). Następnie dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie wymieszać za pomocą łyżki.

Tak powstałą masę przelać do formy keksówki wysmarowanej oliwą i posypanej otrębami owsianymi. Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Pod koniec pieczenia na wierzch pasztetu posypać płatki migdałowe. Można go kroić, gdy całkowicie ostygnie.