Pasta bulionowa - jarzynowa




Składniki:

3 liście laurowe
16 ziaren ziela angielskiego
5 g suszonych borowików
15 ziaren czarnego pieprzu

70 g liści świeżego lubczyku
kilka gałązek rozmarynu
pęczek natki pietruszki
1/2 pęczka koperku
50 g parmezanu (opcjonalnie)


600 g marchwi
200 g selera
100 g białej części pora
100 g korzenia pietruszki
200 g pomidorów bez skórki i pestek
5 g czosnku
200 g soli morskiej
20 g oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
70 g wody lub białego wina


Wykonanie

Liście laurowe, ziele angielskie, suszone borowiki i ziarna pieprzu należy zmielić w młynku do kawy, malakserze lub utłuc w moździerzu. Lubczyk, rozmaryn, natkę i koperek drobno posiekać, a parmezan zetrzeć na drobnej tarce.

Wszystkie warzywa zmiksować na drobniutko w malakserze lub zetrzeć na drobnej tarce.
Wszystkie przygotowane wcześniej składniki umieścić w garnku o grubym dnie, dodać wodę lub wino, olej/oliwę i sól. Zagotować całość pod przykryciem, a potem odkryć i cały czas mieszając podgrzewać ok 40-50 minut. To mieszanie jest bardzo ważne, gdyż mieszanka jest gęsta i może przywierać do dna. Jeśli konsystencja całości wydawać się będzie wciąż grudkowata, pod koniec można zmiksować całość malakserem.

Przełożyć pastę do słoja i przechowywać w lodówce. Do przygotowania zupy używa się zaledwie 1-2 łyżeczek, więc pasty wystarczy na długie miesiące. Domowa pasta bulionowa przechowywana w lodówce zachowa świeżość przez kilka miesięcy. Można oczywiście ją również przełożyć od razu do małych słoiczków i pasteryzować.