Dorsz w pomidorach po sycylijsku




Składniki:

dorsz polędwica - 3-4 kawałki (ok 150 g)
pomidory w puszczce - 1 opakowanie
suszone pomidory - ok 4-5 sztuk
2 ząbki czosnku
oliwa (z szuszonych pomidorów) - 2 łyżki
pasta chilli lub ostra papryka - 1 łyżeczka
świeża bazylia - 1/2 pęczka
czarne oliwki - 10 sztuk


Wykonanie

Filety z dorsza dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem i doprawić solą oraz pieprzem.

Sos pomidorowy: Do rondelka wlać posiekane pomidory wraz z zalewą, pomidory suszone pokrojone w paski, obrany i przepołowiony czosnek, oliwę, pastę chili. Doprawić solą i pieprzem i dusić przez około 5 minut. Na koniec dodać bazylię (można wszystko zmiksować blenderem na pastę). Do sosu włożyć filety z dorsza, oraz posiekane oliwki czarne i gotować pod przykryciem przez około 3-4 minut, następnie przewrócić filety na drugą stronę i również gotować ok 3-4 minuty. Wyłożyć na talerz i polać sosem pomidorowym. Z wierzchu można udekorować kiełkami lucerny.