Halibut z sosem szafranowym




Składniki:

halibut - 3-4 filety (ok 150 g)
białe półsłodkie wino - 100 ml
śmietanka 18% - 100 ml
szafran - szczypta (ok 20 nitek)
cytryna - 1 sztuka
mąka pszenna - 1 łyżeczka
cukier - 1 łyżeczka
kostka rosołowa (eko) - 1/2 sztuki
oliwa extra vergine -1 łyżka


Wykonanie

Piekarnik nagrzać do 200 stopni, wstawić blaszkę do pieczenia i nagrzać ją. Rybę położyć na talerzyku, oprószyć lekko solą i pieprzem, wysmarować oliwą extra vergine. Ułożyć na rozgrzanej blaszce, polać oliwą z talerzyka i piec ok 15 minut.
Sos szfranowy: Do małego rondelka wlać wino białe, 1 płaską łyżeczkę cukru, oraz szczyptę szafranu. Wszystko razem gotować aż wino zmniejszy swoją objętość o 50 %. W miseczce wymieszać śmietankę z mąką. Wlać do wina cały czas mieszają. Gdy powstanie aksamitna konsystencja dodać 1/2 kostki rosołowej (najlepiej własnej produkcji lub eko), oraz startą skórkę z cytryny. Smak powinien być lekko kwaskowaty od wina, ale złamany słodyczą. Kostka rosołowa nada słoności potrawie.