Tatar ze śledzia z grillowaną papryką




Składniki:

Filety śledziowe ok 200 g
Cebula 1 sztuka
Ogórek kiszony 1 sztuka
Jajka na twardo 3 sztuki
Papryka czerwona 1-2 sztuki
Kapary i marynowane grzybki po 1 łyżeczce
Miód, musztarda, koncentrat pomidorowy
Ostra papryka, świeży imbir, czarny pieprz


Wykonanie

Pierwszym krokiem będzie grillowanie papryki (ew. upieczenie), tak aby zmiękła a skórka zaczęła odchodzić. Po wystygnięciu oddzielamy od skórki, a miąższ kroimy w kostkę. Resztę składników: śledzia, jajka, ogórka oraz cebulkę kroimy w kostkę dobrowolnej wielkości (lepiej drobno), podobnie kapary i marynowane grzybki. Łączymy ze sobą musztardę, miód oraz koncentrat tak powstały sos doprawiamy do smaku papryką ostrą, imbirem oraz pieprzem czarnym. Wszystko razem łączymy i pozostawiamy na jakiś czas w lodówce aby składniki się połączyły.