Tatar ze śledzia z grillowaną papryką




Składniki:

Filety śledziowe ok 200 g
Cebula 1 sztuka
Ogórek kiszony 1 sztuka
Jajka na twardo 3 sztuki
Papryka czerwona 1-2 sztuki
Kapary i marynowane grzybki po 1 łyżeczce
Miód, musztarda, koncentrat pomidorowy
Ostra papryka, świeży imbir, czarny pieprz

Czytaj więcej: Tatar ze śledzia z grillowaną papryką

Dorsz w pomidorach po sycylijsku




Składniki:

dorsz polędwica - 3-4 kawałki (ok 150 g)
pomidory w puszczce - 1 opakowanie
suszone pomidory - ok 4-5 sztuk
2 ząbki czosnku
oliwa (z szuszonych pomidorów) - 2 łyżki
pasta chilli lub ostra papryka - 1 łyżeczka
świeża bazylia - 1/2 pęczka
czarne oliwki - 10 sztuk

Czytaj więcej: Dorsz w pomidorach po sycylijsku

Spaghetti primavera

 

Składniki:

Spaghetti pełnoziarniste - (200 g)
Marchew - 1 sztuka (150 g)
Pomidory koktajlowe (250 g)
Brokuł - 1/2 sztuki (200 g)
Ser ricotta - 100 g
Ser twardy (typu parmezan) (15 g)
Natka pietruszki - 1 pęczek
Mleko - 1/2 szklanki  (100 ml)

Czytaj więcej: Spaghetti primavera

Halibut z sosem szafranowym




Składniki:

halibut - 3-4 filety (ok 150 g)
białe półsłodkie wino - 100 ml
śmietanka 18% - 100 ml
szafran - szczypta (ok 20 nitek)
cytryna - 1 sztuka
mąka pszenna - 1 łyżeczka
cukier - 1 łyżeczka
kostka rosołowa (eko) - 1/2 sztuki
oliwa extra vergine -1 łyżka

Czytaj więcej: Halibut z sosem szafranowym

Ciecierzyca z chorizo




Składniki:

Ciecierzyca - 1 puszka (250 g)
Kiełbaska Chorizo - ok 50 g
Cebula - 1 sztuka (50 g)
Pomidory - ok 250 g
Oliwa z oliwek - 1 łyżka (15 ml)
Czosnek - 1-2 ząbki
Tymianek, Papryka słodka i ostra
Sól, pieprz, liść laurowy

Czytaj więcej: Ciecierzyca z chorizo

Sandacz po polsku




Składniki:

sandacz (najlepiej filet) - ok 3-4 szt. (150 g)
włoszczyzna - pęczek
cebula - 1 sztuka
natka pietruszki - 2 łyżki
jajka (na twardo) - 4 sztuki
cytryna - 1 sztuka
mąka pszenna - 1 łyżeczka
wytrawne białe wino - 2 szklanki
masło - 3 łyżki
lisć laurowy 2-3 szt, goździki - 2 szt,
ziele ang i pieprz ziar. 5-6 szt
chrzan - do smaku

Czytaj więcej: Sandacz po polsku

Wołowina z patelni po meksykańsku


kurczak po meksykańsku

Wołowina z patelni po meksykańsku 

( 2 porcje)

Wołowina mielona - ok 200 g

Ryż – ok. 100 g

Czerwona papryka – 1 sztuka

Cebula dymka – 2 sztuki

Natka pietruszki – 1 pęczek

Bulion wołowy – ok 1 szklanka

Czosnek – 2 ząbki

Olej rzepakowy – 2 łyżki

Sól, pieprz, papryczki chilli, kurkuma – do smaku  

Czytaj więcej: Wołowina z patelni po meksykańsku

Pasta bulionowa - jarzynowa




Składniki:

3 liście laurowe
16 ziaren ziela angielskiego
5 g suszonych borowików
15 ziaren czarnego pieprzu

70 g liści świeżego lubczyku
kilka gałązek rozmarynu
pęczek natki pietruszki
1/2 pęczka koperku
50 g parmezanu (opcjonalnie)


600 g marchwi
200 g selera
100 g białej części pora
100 g korzenia pietruszki
200 g pomidorów bez skórki i pestek
5 g czosnku
200 g soli morskiej
20 g oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
70 g wody lub białego wina

Czytaj więcej: Pasta bulionowa - jarzynowa

Mule w pomidorach

 

Mule w pomidorach

Mule w Pomidorach (2 porcje)

Świeże mule -1 kg

Pomidory (z puszki) - 1 puszka

Dymka - 3 małe sztuki

Bazylia świeża - 1 pęczek

Natka pietruszki- 1 pęczek

Czosnek - 3 ząbki 

Oliwa z oliwek - 3 łyżki

Wino białe - 1 szklanka

Ostra papryka, sól - do smaku

Bagietka pełnoziarnista - 1 sztuka

Czytaj więcej: Mule w pomidorach

Pieczony łosoś z sosem pomarańczowo-imbirowym




Składniki:

Ryba:
Filet z łososia ok 400 g
Kurkuma ok 1/2 łyżeczki
Ostra papryka w proszku
Olej roślinny ok 1 łyżki
Olej roślinny 1 łyżeczka

Sos:
Papryczka chilli
Imbir świeży ok 1-2 cm
Cebulka (szalotka) 1 sztuka
Kurkuma ok 1/2 łyżeczki
Soczysta pomarańcza 1 sztuka
Miód ok 1 łyżki
Mąka ziemniaczna ok 1/3 łyżeczki

Czytaj więcej: Pieczony łosoś z sosem pomarańczowo-imbirowym

Makaron ze szparagami i łososiem

 

Makaron ze szparagami i łososiem

Makaron ze szparagami i łososiem (2 porcje)

Składniki: 

Wędzony łosoś / ew. świeży filet - ok 100 g

Szparagi zielone - 1/2 pęczka

Makaron pełnoziarnisty np. Tagliatelle - ok 200 g

Serek mascarpone - ok 150 g

Pomidorki koktajlowe - ok 8-10 sztuka (100 g)

Szalotka / ew. dymka - 2-3 sztuki (ok 50 g)

Sok z cytryny - 1-2 łyżki

Kapary - 1 łyżeczka

Oliwa z oliwek - 1 łyżka

Musztarda francuska - 1 łyżeczka

Czytaj więcej: Makaron ze szparagami i łososiem

Pasztet z soczewicy




Składniki:

Czerwona soczewica 1 szklanka
Kasza jaglana 1/3 szklanki
Marchew 1 sztuka
Cebula 1 sztuka
Oliwa z oliwek 2 łyżki
Curry, słodka papryka (do smaku)
Imbir świeży (do smaku)
Kminek (jeśli lubiany)
Płatki migdałowe 1 łyżka
Otręby owsiane ok 2 łyżki

Czytaj więcej: Pasztet z soczewicy

Grilowany szaszłyk z łososia

 

szaszłyk z łososia

Grilowany szaszłyk z łososia (4 porcje)

Filet z łososia ok 500 g

Cukinia - 1 sztuka ok 200 g

Papryka czerwona i żółta - po 1 sztuce

Kminek rzymski - 3 łyżeczki

Kolendra (może być świeża) - 3 łyżeczki

Skórka z 1 cytryny

Olej rzepakowy lub oliwa - 3 łyżki

Czytaj więcej: Grilowany szaszłyk z łososia

Zapiekane jajko z szynką i suszonym pomidorem




Składniki:

Jajka 6 sztuk
Szynka parmeńska 6 cienkich plasterków (ew. serrano)
Suszone pomidory ok 4-6 sztuk
Rzeżucha
Sól, pieprz

Czytaj więcej: Zapiekane jajko z szynką i suszonym pomidorem

Cukinia faszerowana

 

Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana (2 porcje)

Składniki:

Cukinia - 1 sztuka (ok 200 g)

Mielone mięso wołowe - 200 g

Pomidory z puszki - 1 opakowanie

Cebula i marchewka - po 1 sztuce

Natka pietruszki i świeża bazylia - po 1 pęczku

Czosnek - 2 ząbki

Ser żółty - ok 30 g

Czytaj więcej: Cukinia faszerowana

Mus czekoladowy z pomarańczą i chili

 

Składniki:

Gorzka czekolada
50 ml mocnej kawy
4 jajka
Skórka pomarańczowa
Chilli (bez pestek)
Szczypta soli

Czytaj więcej: Mus czekoladowy z pomarańczą i chili

Tajski kurczak w zielonym curry

kurczak w zielonym curryTajski kurczak w zielonym curry (3 porcje)

Pierś z kurczaka - 400 g   

Groszek cukrowy / ew. fasolka szparagowa - 1 opakowanie 400 g

Mleko kokosowe light - 1 puszka 400 ml

Zielona pasta curry - 1 płaska łyżka

Świeży imbir - 2-3 cm 

Trawa cytrynowa - 2 pałki

Sos rybny - 3 łyżki

Limonka - 1 sztuka 

Liście limonki - 3 liście

Cukier trzcinowy - 2 łyżeczki

Kolendra świeża - 1 pęczek

Bazylia świeża - 1 pęczek

Tajska Bazylia - 1 pęczek

Czosnek - 2 ząbki 

Olej rzepakowy - 1 łyżka

Czytaj więcej: Tajski kurczak w zielonym curry

Makaron ze szpinakiem i dorszem




Składniki:

Makaron Razowy - (150 g)
Dorsz filet - ok 1 filet (250 g)
Szpinak mrożony - 1/2 opak. (200 g)
Pomidory koktajlowe - ok 12 sztuk (100 g)
Suszone pomidory - 4-6 szt. (ok 40 g)
Jogurt naturalny - 1/2 opak. (100 ml)
Czosnek - 1-2 ząbki (ok 5 g)
Papryczka chilli, sól, pieprz
Rukola - 1/2 opakowania (ok 50 g)
Olej rzepakowy - 1 łyżka (15 ml)

Czytaj więcej: Makaron ze szpinakiem i dorszem

Łosoś pieczony w zielonym pesto

 

178736 580

Łosoś pieczony w zielonym pesto (2 porcje)

Łosoś dzwonko (lub filet) po ok 200 g

 

Pesto bazyliowe

Bazylia ok. 1/2 pęczka

Czosnek ok 1-2 ząbki

Oliwa z oliwek - 2 łyżki

Nasiona słonecznik ok.2-3 łyżeczki

Sól, pieprz do smaku

 

 

Czytaj więcej: Łosoś pieczony w zielonym pesto

Tymbaliki z sandacza

  

Składniki:

Bulion rybny (z łbów i mięsa ryb) Włoszczyzna - ok 500g
Żelatyna -1 opak.
Filet z sandacza - 300g
Natka pietruszki - 1 pęczek
Marchewka - 1-2 sztuki
Cytryna - do dekoracji

Czytaj więcej: Tymbaliki z sandacza

Roladki szpinakowo-łososiowe z rukolą i pestkami dyni

 

Roladki szpinakowo-łososiowe

Roladki szpinakowo-łososiowe z rukolą

i pestkami dyni 

Składniki:  

Szpinak Mrożony - 1 opakowanie

Wędzony łosoś - 2 opakowanie

Kurze jaja - 4 sztuki

Rukola - 1 opakowanie

Serek naturalny np. Bieluch - 1 opakowanie

Chrzan tarty - 1 łyżeczka

Pestki dyni - 3 łyżki

Mąka pszenna - 2 łyżki

Czosnek – 2 ząbki

Masło - 1 łyżka

Czytaj więcej: Roladki szpinakowo-łososiowe z rukolą i pestkami dyni